Gezilesi Yerler | Diyarbakır | Diyarbakır Ulu Camii




Diyarbakır'da bulunan tarihi camilerin içinde en ünlüsü ve en büyüğü Ulu Camii. 7 günlük Diyarbakır tatilimizde gezdiğimiz ilk yer burasıydı. Anadolumuzun en eski camilerinden olan Ulu Camii'nin her yanı tarih kokuyor.639 yıllarında Hz.ömer döneminde o zamanlar şehrin en büyük mabedi olan Martoma Kilisesinin olduğu alana inşa edilmiş.Daha sonra farklı onarım ve eklemelerle günümüze kadar gelmiş.Biz gittiğimizde de bir bölümünde restorasyon vardı.Kalan kısımları sizin için fotoğrafladım.



Bu büyük yapının içinde İki cami (Hanefiler ve Şafiler bölümü olarak ayrılmış) , doğu batı maksuresi , iki tane medrese , minaresi ve külliyenin tam ortasında büyük bir avlu bulunuyor.






Tarihin her döneminde ibadet edilmek için kullanılan Ulu Camii'nin avlu cephelerinde de farklı dönemleri yansıtan mimari desenler ,kabartma ve yazılar var.Etkilenmemek elde değil.



Avlu da bir de güneş saati bulunuyor.Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişi olduğu söyleniyor.Bir mermer üzerine yerleştirilen güneş saati güneşin hareketlerine göre saati gösteriyor.Sizce de çok güzel değil mi?


Bizim gibi Diyarbakır'a gelen turistlerin odağı olan güneş saati daha fazla yıpranmaması amacı ile demir korunak ile korunuyor.

Ulu Camii'den benim gördüklerim bu kadar :) Bir sonraki yazıda görüşmek üzere ;)

1 yorum:

  1. Geçen yıl ziyaret etme fırsatım olmuştu.manevi atmosferi bir harika.başarılar dileriz

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için değerlidir